Opis
Domaća zimnica – Gastronomsko blago Srbije – autor Nebojša Vuković i Tatjana Martić
GASTRONOMSKO BLAGO SRBIJE – SLANE I SLATKE ZIMNICE, SOKOVI, SIRUPI, KOMPOTI…
Uz knjigu „Domaća zimnica“ kuva se s uživanjem, jer je ova knjiga mnogo više od zbirke recepata. Ona nas vraća u detinjstvo i budi najlepša sećanja na prijatnu toplinu bakine kuhinje. Spremanje zimnice je lepa porodična tradicija, jer to nije samo hrana već je to ljubav i vreme koje posvetite porodici.
U ovoj knjizi pronaći ćete preko 500 tradicionalnih, zaboravljenih, modernih, proverenih i oprobanih recepata za pripremu slane, kisele i slatke zimnice tokom cele godine, ali i jela koja se od nje prave. Od krastavčića, cvekle, karfiola i ljutih papričica do pekmeza, kompota i likera. Tu su i mnogobrojni domaćinski saveti kao i kulinarski trikovi za pripremu zdrave hrane, bez aditiva i konzervansa. Ova knjiga može da bude savršen poklon po kome će vas sigurno pamtiti!
Sadržaj:
• Tehnike pripreme
• Slane zimnice (ajvar, marinirano povrće, sosovi, sušeno povrće, sušeno i zamrznuto testo, turšija, zamrznuto povrće)
• Zimnica od mesa
• Slatke zimnice (marmelade, pekmezi, džemovi, slatko, kandirano voće, sušenje voća u kućnim uslovima, zamrznuto voće, domaći sokovi, kompoti i sirupi)
• Likeri
• Terminologija
DOMAĆINSKI SAVET: Poželjno je da sirće i šećer rastvorite pre dodavanja u ljutenicu da bi se sve lakše sjedinilo i dobilo autentičan ukus.
ZANIMLJIVOSTI:
• Devet meseci je potrebno da bi se dobila kvalitetna pršuta. Za to vreme meso u debelim delovima gubi oko 3%, a u tankim oko 35% od svoje mase.
• ROZETLA (pelargonium graveolens), tajni sastojak vrhunskog slatka, u narodu je poznata kao mirisna muškatla i od davnina je nezaobilazni sastojak finih kompota, pekmeza, slatka i kolača. Listovima rozetle aromatizovali su se čak i vina i rakije, kao i fini likeri.
SPREMITE ZIMNICU BOLJE OD NJEGOVE MAME!