Opis
Kuvar za dijabetičare – autor Slavica Marić
Recenzija knjige „Kuvar za dijabetičare“ autorke Slavice Marić
Šećerna bolest (diabetes mellitus) je heterogena grupa metaboličkih bolesti, koja se karakteriše hroničnom hiperglikemijom, koja je nastala kao posledica defekta u sekreciji insulina i/ili poremećaja u njegovom delovanju na periferna tkiva.
Broj bolesnika koji obolevaju od šećerne bolesti progresivno raste tokom poslednje decenije, zbog čega ovo obolenje predstavlja glavnu pretnju globalnom svetskom zdravlju.
Prvi korak u lečenju ove bolesti savremenog doba je edukacija bolesnika o prirodi I načinu nastanka svoje bolesti, a suština terapijskog pristupa jeste promena životnog ritma I fi zičke aktivnosti, u čijoj osnovi leži modifi kacija vrste I načina ishrane. Pri tome je neophodno omogučiti bolesnicima da aktivno učestvuju u lečenju svoje bolesti, jer je inače nemoguće ostvariti željene terapijske ciljeve.
“Kuvar za dijabetičare” autorke Slavice Marić je praktični savetnik za bolesnike sa šećernom bolesti. Ova knjiga na vrlo pristupačan i jednostavan način približava prirodu metaboličkih poremećaja koji dovode do šećerne bolesti i daje odgovore na najčešća pitanja i dileme sa kojima se susreće svaki dijabetičar. Kuvar za dijabetičare pruža instrukcije obolelima od oba tipa šećerne bolesti kako da se pravilno hrane, a da pri tome sebe ne lišavaju ukusne I raznovrsne hrane. Zadatak zdravstvenog tima kojeg čine dijabetolog, dijetolog I nutricionista, jeste, između ostalog, i izgradnja kolektivne svesti u prihvatanju činjenice da suštinski, ne postoji razlika izmedju ishrane dijabetičara i zdrave, uravnotežene ishrane opšte populacije. U tom smislu, ova knjiga može biti namenjena i svima onima koji odluče da pravilnom ishranom poboljšaju kvalitet svog života. – Dr sc med Tamara Dragović Internista endokrinolog
Iz sadržaja knjige Kuvar za dijabetičare
Recenzija knjige „ Kuvar za dijabetičare“ autorke Slavice Marić
ISTORIJAT DIJABETE SA
TIPOVI DIJABETESA
EPIDEMIOLOGIJA
ETIOLOGIJA
NORMALNI METABOLIČKI PROCES
POREMEĆENI METABOLIČKI PROCES
SIMPTOMI
FAZE DIJABETESA ZAVISNOG O INSULINU
Faze dijabetesa tipa I
KONTROLA BOLESTI – LEČENJE
ISHRANA LJUDI SA DIJABETESOM
Osnovni principi ishrane
Udeo namirnica u planiranju dnevnogobroka
PREDJELA
- Pihtije od jezika
- Slane kuglice
- Predjelo sa sirom
- Kuglice od šampinjona i pirinča
- Kuglice od sira
- Kuglice od krompira
- Rolat od spanaća
- Namaz od sira i badema
- Namaz od pečuraka
- Namaz od sardine
- Kugli ce od krompira
SUPE I ČORBE
- Čorba od junetine
- Potaž od vrganja
- Krem čorba od kima i krompira
- Čorba od bele rotkve
- Krem čorba od tikvica
- Krem čorba od bundeve
- Čorba od propasiranog krompira
- Vitaminska čorba
- Čorba od spanaća
- Teleća kisela čorba
- Čorba sa šljivama
- Krem supa od kikirikija
- Potaž od brokola
- Supa od spanaća i bosiljka
- Krem supa od špargli
SALATE
- Nica salata
- Salata od paprika
- Krastavac sa avokadom
- Salata od kupusa i šargarepe
- Salata sa krompirom i renom
- Šarena salata
- Salata od boranije
- Salata od pasulja
- Mešana salata
- SALATA OD SPANAĆA
- Salata od dimljene pastrmke
- CAPREZE SALATA
- SALATA OD PIRINČA
- SVEŽE POVRĆE SA UMAKOM
- TESTENINA SA SIROM
PITE I DRUGA PECIVA
- Projara
- Pogača
- Pita od sojinih ljuspica
- Projara sa sojinim brašnom
- Zelena proja
- Pita sa jo gurtom
- Pecivo od krompira
- Pita sa sirom
- Pita krompiruša
- Pita od tikvica
- Pita od sira
- Pita od oslića
- Pita od mlevenog mesa
- Pita sa povrćem
- Pita-gužvara sa ajvarom
- Pita od zelja
- Pita od plavog patlidžana
JELA SA POVRĆEM
- Zapečeni rezanci
- Uštipci od krompira
- Špageti u pesto sosu
- Rizi-bizi
- Paradajz punjen sirom
- Paprike punjene pirinčem
- Kupus sa flekicama
- Krompir u mleku
- Palačinke sa povrćem
- Boranija sa pavlakom
- Kelj sa prezlama
- Uštipci od tikvica
- Taljatele sa paradajzom
- Patlidžan sa mocarelom
- Krompir punjensirom
- Vekna od povrća
- Zapečeni krompir
- Musaka od krompira i šampinjona
- Pržene tikvice
- Palačinke punjene paprikama
- Knedle od hleba
- Rižoto sa mladim graškom
- Gratinirano povrće
- Patlidžan sa sirom
- Povrće u rerni
- Zapečeni karfiol
- Birjan bez mesa
- Sarma bez mesa
- Paprike punjene povrćem
- Sarmice od blitve
- Punjeni plavi patlidžan
- Blitva sa krompirom
- Faširane šnicle od šampinjona
JELA SA MESOM
- Piletina u zelenom miksu
- Piletina sa pečurkama
- Teleće šnicle
- Musaka od karfiola
- Teleće šnicle sa šargarepom
- Pileće belo meso
- Musaka od plavog patlidžana
- Paprike sa mesom
- Šargarepa sa mesom
- Valjci od mlevene junetine
- Dinstana junetina
- Kupus ribanac sa junetinom
- Slatki kupus sa junetinom
- Bosanski lonac
- Jagnjeća kapama
- Ražnjići od piletine
- Rolovana ćuretina
- Musaka od kiselog kupusa
- Dinstane šnicle
- Taljatele sa piletinom
- Piletina u belom sosu
- Vekna od mesa
- Šnicle sa šargarepom
- Šnicle u pikantnom sosu
- Rolnice od junetine
- Musaka od taljatela
- Šnicle sa lukom
- Teleće šnicle sa buterom
- Kuvane ćufte
- Bele šnicle
- Pečeno pile
- Kuvana junetina
- Musaka od zelja
RIBE I MORSKI PLODOVI
- Pržene pastrmke
- Paradajz punjen tunjevinom
- Pikantni losos
- Riblji paprikaš (zaljućen)
- Oslić u sosu
- Đuveč sa dimljenom ribom
- Pastrmka u sosu
- Popijete od smuđa sa šparglama
- Riba sa povrćem
- Rižoto od lignji
- Lignje sa krompirom
- Zapečene pastrmke
- Zapečeni losos
- Riba u foliji
- Punjene lignje
- Sardine na gradele
PRILOZI
- Prilog od avokada
- Sos sa avokadom
- Pire od spanaća
- Prženi paradajz
- Pire od plavog patlidžana
- Prilog od pirinča
- Prilog od paprike
- Pire od šargarepe
POSLASTICE
- Voćna pita
Brzi kolač od banane - Pita sa višnjama
- Pita od jabuka
- Mus od limuna
- Voćni kup sa sladoledom
- Kolač od bundeve
- Kolač sa kruškama
- Poslastica odvoća
- Poslastica od banane
- Lagani krem od jabuka
- Brzi kolač
- Kuvane jabuke sa pudingom
- Poslastica od jabuka